Bilinmesi Gereken Bazı Önemli Bilgiler




HYPER-V:
 Sanallaştırma işlemlerinin yapılmasıdır yani bir bilgisayar ile birlikte yapılabilecek bir işlemi birden fazla bilgisayarda da gerçekleştirebilme işlemini sağlayan bir sanallaştırma platformudur.

BIOS: Küçük bir işletim sistemidir. Donanım ile işletim sistemi arasındaki işlemleri gerçekleştirir ya da aralarındaki bağlantıları sağlar.

ISO: Bilgisayar içinde ve dosya halinde bulunan CD veya DVD boyutlarına sahip dosyadır.

HYPER-V rolünün yüklenmesi ve bir takım özellikleri

Öncelikle ilk yapacağımız işlem HYPER-V programını bilgisayarlarımıza yüklemektir. Görev çubuğunda bulunan bilgisayar kasası şeklinde resmedilmiş Server Manager yönetici konsoluna girdik. Oradan ROLES bölümünde HYPER-V programını işaretleyip yüklemeye başladık daha sonra bilgisayar bu programı yükleme işlemini tamamladı ve iki bilgisayar kasası resmi bulunduran HYPER-V simgesini oluşturdu biz de bu simgeye çift tıklayarak HYPER-V yönetim konsoluna giriş yaptık. Bunun ardından sağ taraftaki menüden NEW kısmından VIRTUAL MACHINE kısmına tıkladık. Bu kısımda yönetecek olduğumuz bir Sanal Bilgisayar hazırlayacaktık. İsmini 8111-Windows XP verdiğimiz bir sanal makine oluşturduk. RAM boyutunu belirledikten sonra NEXT butonlarına basarak işlemleri tamamladık. Takip eden işlemde ise bilgisayarımızın D diskinde HYPER-V adında bir dosya oluşturduk.  Bu dosyanın içerisine ise KAYIT işlemleri daha rahat gerçekleşsin diye bir takım dosyalar oluşturduk (HYPER-V settings menüsünden seçtik). 8111- BA isimli bir sanal bilgisayar daha oluşturduk ve bunu çalıştırdık inceledik. En son olarak da yine sağ tarafta yer alan VIRTUAL MACHINE SETTINGS kısmından EXTERNAL, INTERNAL ve PRIVATE kurulumlarını yaptık.

External: Fiziki bilgisayarlardan GOOOGLE, FACEBOOK vb. sitelere girmek için kullanılır.
Internal: Fiziki bilgisayar ile sanal bilgisayarların görüşmesine olanak sağlar.
Private: Sanallar, birbiri ile alışverişte kullanır.

HYPER-V’de kullanılan yani sanallaştırma işlemlerinde kullanılan 3 çeşit DİSK vardır. Bunlar;

FIXED size: Kararlı (belirli) alan oluşturularak yapılır yani fiziki bilgisayar üzerinden blokluma yapılır. 

DYNAMICALLY EXPANDING: Sanallarda kullanılan bir disktir. Belirli bir sınırı vardır (sabitte 127 GB). Ne kadar dosya o kadar boyut mantığına dayanır. Örnek verecek olursak kırtasiyeden bir balon aldık.  Balon ilk alındığında küçük bir yapıdadır ve siz balona ne kadar hava üflerseniz ne kadar şişirirseniz o kadar büyüyecektir. Bu durum balon örneğine benzer bir durumdur.

DIFFERENCE: Bu disk yapısında REFERANS alınan bir disk yapısı vardır ve bu diski referans gösteren 4 disk daha düşünelim. Bu referans disk hiçbir işlem yapmaz. Var olan 4 disk üzerinden işlemler gerçekleştirilir. İşletim sistemi olarak da REFERANS diskin işletim sistemi kullanılır. 

KURULUM Senaryoları
1.                  Temiz Kurulum (Clear Installation)
2.                  Yükseltme (Upgrade)
3.                  Geçiş=Göç (Migration)
Temiz kurulum: Bilgisayara format attıktan sonra Windows 7’yi yeniden bilgisayar a kurma işlemidir.
Yükseltme: Çok uzun süren bir işlemdir. Uygulamalar yüklenir. Lisans maliyeti azalır.
Geçiş=Göç: Çok kolay zahmetsiz bir iştir. Uygulamalar yüklenmez. Lisans maliyeti temiz kurulum ile aynı miktardadır. Örneğin; bir işletme ŞEF görevini üstlenen bir kişi belli bir zaman sonra MÜDÜRLÜĞE terfi ediyor.  

Sysprep İşleminin Yapılması
1.                  unattend dosyasını c dizini içerisinde bir yere kopyalıyoruz. 
2.                  cmd uygulamasını çalıştırıyoruz.
3.                  sysrep.exe/ generalize/ oob/shutdown/unattend: dosya yeri///makine doğrudan kapanacak. VEYA  sysrep.exe/ generalize/ oob/restart/unattend: dosya yeri///makine tekrardan açılacak ve yeni SID numarası alacak. 

Internet Explorer Genel Ayarlar
1-Giriş sayfası değiştirme: Internet Explorer içerisinde en sağ üstte ayarlar seçeneğine tıklanır. Önümüze gelen menüde giriş sayfası değiştirilebilir. (Sırasıyla içeriği: Geçerli Olanı kullan- Varsayılanı kullan- Boş kullan)
2-Giriş sayfasında kümeli giriş sayfaları görünsün durumu: IE içerisinde sağ üst köşede EV ikonuna sağ tıklayarak istediğimiz sayfaları Bu web sayfanızı giriş sayfası sekmelerine ekleyin seçeneği ile kümelere dâhil etmiş oluruz.
3-Geçici Internet dosyalarını, tanımlama bilgilerini, web'e göz atma geçmişinizi, depolanan form girişlerini ve depolanan parolaları silmek için Geçmişe göz at seneğinden SİL’e tıklarız. (Sil, Ayarlar)
4-Geçici IE dosyalarını görüntülemek için ise yine Göz Atma geçmişinden ayarlar seçeneği içinden dosyaları göster seçeneğine tıklarız.
5-Arama sağlayıcılarını belirlemek veya seçmek için ise Arama alt menüsünden ayarlar seçeneği içerisinde karşımıza çıkan menünün en alt sol tarafında bulunan daha fazla arama sağlayıcısı bul sekmesine tıklar ve seçeriz. (Ayarlar- Ayarlar içeriği: Araç çubukları ve uzantılar- Arama sağlayıcıları- Hızlandırıcılar- İzlenme koruması)
 6-Sekmeli göz atma ayarları ise Internet Explorer'ın sekmelerle çalışma şeklini değiştirmenize olanak tanır. 
7-Görünüm ayarları ile birlikte renk, yazı tipi, dil ve erişilebilirlik ayarları değiştirilebilir. 

Yorumlar