RSAT(Remote Server Administration Tools) Nedir?



Windows XP de IT Yöneticilerinin kullandıkları Adminpak Windows 7 ile RSAT olarak karşımıza çıkıyor. Windows 7 Enterprise, Professional yada Ultimate sürümlerine yükleyebileceğiniz RSAT ile Windows Server 2003, 2003 R2, 2008, 2008 R2 ile Windows Server 2008 in Server Core sürümlerinin yönetimi yapabiliyoruz. Windows 7 32 bit ve 64 bit için ayrı ayrı sürümler halinde yükleme imkânımız bulunuyor Fakat RSAT Windows Vista üzerinde çalışmıyor. Windows Vista kullananlar için özel bir sürüm yayınlanmış.

Windows 7 için RSAT indirme link'i :

RSAT for Windows 7 (64bit)
RSAT for Windows 7(32bit)

Windows Vista için Rsat indirme link'i:

RSAT for Windows Vista

Hatırlayacağınız gibi Core server üzerine AD kurulumu yapmıştık.Ve bu server üzerinde user ekleme,silme,Organization Unit(OU) oluşturma,gpo gibi şeyleri yapmamız biraz zor olacağı için
AD rollünü Windows 7 üzerinde kullanarak bunları yapabileceğimizi görüceğiz.

Öncelikle RSAT kuracağımız bilgisayarda dikkat etmemiz gereken şey Windows Updateleriinin güncel olmasıdır.

Verdiğimiz linklerden kullandığımız windows 7  işletim sistemine uygun RSAT 'ı indirdikten sonra. Domaine dahil olmuş bir windows 7 bilgisayarımıza RSAT'ı yüklemeye başlıyoruz.(Not: Rsat ile AD'ye bağlanmamızı kolaylaştırmak için windows 7 'yi domaine dahil ediyoruz.)



İndirdiğimiz dosyaya çift tıklıyoruz.Karşımıza bu ekran geldikten sonra bir süre bekliyoruz.Sonra bu windows update'ini yüklemek isteyip istemediğimizi soruyor.yes diyoruz.

Karşımıza Windows Yazlım Lisans Sözleşmesi geliyor.I accept diyoruz.

Görüldüğü gibi RSAT yükleme işlemi başlamış bulunuyor.Bu işlem biraz uzun sürecektir(15-20 dk arası).
Yükleme bittikten sonra sırası ile start>control panel>programs'a ulaşıyoruz.


Roll ve features eklemek için tıklayacağımız yer "Turn Windows Featres on or off".

Ad ile ilgili rollü bu şekilde seçtikten sonra ok butonuna tıklıyoruz.

Görüldüğü gibi AD Users And Computer Start menümüze geldi.Şimdi AD'nin kurulu olduğu Pc'ye bağlanıp AD'yi nasıl yöneteceğimizi görelim.

AD Users and Computers'i tıkladıktan sonra karsımıza gelen ekranda görüldüğü gibi sağ tıklayıp change domain controller diyoruz.

Gelen ekrana ister domain controllerimizin ip adresini gerek bilgisayar ismini gerekse domain ismimizi yazalım bizim icin otomatik bir arama yapıp buluyor.Ben "Delibal.local" şeklinde arattırdım ve görüldüğü gibi buldu.Domain controllerinizi bulduktan sonra ok butonuna tıklıyoruz.

Karşımıza gelen ekran ise alışkın olduğumuz AD users and computers erkanıdır.Peki burada bir işlem yapıp yapamadığımızı nasıl deneyebiliriz.

Ben murat adlı bir kullanıcı oluşturup onunla logon olmaya çalışcağım.


Oluşturduğum kullanıcı ile logon olma şeklim.

Görüldüğü gibi Windows 7 de RSAT aracılığı ile AD rolünü kullanmış olduk.

Başka roller içinde aynı basamakları uygulayabilirsiniz.

Yorumlar