HDD ve SSD ARASINDAKİ FARKLAR


                                       MEKANİK (HDD) VE KATI HAL(SSD)
                                                             DİSKLER


HDD'lerde(Mekanik Diskler) RPM (revolutions per minute) daha fazla performans ve beraberinde sıcaklık problemi de getirmiştir. Problemlerin çözümünde kullanılan teknikler artık son limitlerine gelmiştir. HDD artık yerini kendisinden tamamen farklı ve performansları oldukça yüksek olan SSD sürücülere bırakmaktadır.

Hiçbir hareketli parça sahibi olmadıkları için sessiz ve daha az güç tüketimine sahip olan SSD'ler ayrıca daha fazla veri güvenliğide sunmaktadır. Mekanik disklere göre 15-20 kata varan daha hızlı çalışma performansına sahipler. Günümüzde şu ana kadar üretilen SSD'ler 1 TB ve üzeri veri depolama kapasitesi sunmaktadırlar.
SSD



HDD

Avantajları
- Daha güvenilir veri depolama.
- Hızlı veri erişimi.
- Hareketli parça olmadığı için sessiz çalışma şekli.
- Az enerji tüketimi ve az ısınma.
- Yüksek teknolojisi ile 2.000.000 saat çalışma süresi (Yaklaşık 230 yıl).
- Normal harddiske göre hafif(Hdd'ler  500-700 gr iken Ssd'ler 110-170 gr).
- Yazma ve okumada daha az hata.
Küçük bir Hız Testi

SSD
120GB 525mb okuma/ 500mb yazma/85000 IOPS




HDD
750GB 7200 rpm 32mb önbellek



Bir kaç cümle ile SSD'lerin avantajları.

 Sabit disklerden farklı olarak SSD disklerde bir veriye ulaşmak için diskin dönmesini beklemeniz gerekmez, bu sayede disk üzerinde pek çok farklı nokta ya dağılmış olan verilere çok yüksek hızda ulaşabilirsiniz. İşletim sistemleri dahil pek çok uygulamalarda okuma ve yazma zamanları sayesinde geleneksel disklerden çok daha hızlı açılır ve yükleme zamanları önemli ölçüde kısalır. Ortalama erişim süresi mekanik disklerde 12-14 ms arasında iken bu süre SSD'de 0.1ms'nin bile altındadır yani anında erişim 0.1 milisaniye bile kabetmeden veri yaza bilir veya okuyabilirsinz.
SSD'lerin tahmini kullanım ömrü 2 milyon saattir. Bu yaklaşık 230 yıla denk gelmektedir. Geleneksel sabit disklerde bu süre 15-20  yıl gibi bir süreye denk gelmektedir, SSD'ler sayesinde verilerinizi ömür boyu saklayabilirsiniz.
SSD diskler mekanik hiç bir parça içermediğinden sarsıntı ve çarpmalara karşı  daha dayanıklıdır. Üstelik  ısı ve basınç gibi geleneksel sabit disklerin çalışmasını engelleyen pek çok durumda SSD diskler çalışmaya devam edebilir.Yani dış etmenlere karşı çok daha güvenilir.
 SSD diskler HDD'ler gibi mekanik parça içermediğinden sıfır ses ile çalışırlar, ayrıca geleneksel disklerden daha hafiftirler ve daha düşük oranda güç harcarlar.


Tek bir madde de SSD'lerin Dezavantajı
HDD'ler için fiyatları düşünecek olursak 500GB veri depolama alanına sahip bir disk için 180-220 TL gibi bir ücret vermemiz gerekmektedir;SSD'ler de ise 480GB'lik veri depolama alanına sahip bir disk için bu fiyat 2000-2500 TL arasında değişmektedir.SSD'ler için şimdilik bu fiyatlar ev kullanıcısı için çok verilebilir fiyatlar değildir.Ama 120GB'lık SSD de işimi görür diyorsanız 300-350 TL arası alınabilir.
Satın almadan önce
Günümüzde artık bir çok marka ve model SSD satışa sunulmuştur.Bunları satın alırken ilk olarak fiyat olarak daha sonra okuma ve yazma hızları ve bir çok insanın  dikkat etmediği IOPS (SSD üzerine rastgele veri yazma hızı) değerleridir.

İki tip  SSD vardır.MLC ve SLC

Single-level cell ya da kısa adı ile SLC flash bellek her bir hücrede 1 bit veri saklar.SLC tabancı ürünler daha kısıtlı depolama alanı sağlarken , yüksek performans sunar.
 Multi-level cell ya da kısa adı ile MLC flash bellek her bir hücrede 3 ya da daha fazla bit veri saklar.MLC tabanlı ürünlerin ise hacimleri SLC tabanlı ürünlere göre daha geniş fakat performans olarak daha düşüktür.
SSD’nin HDD karşısındaki üstünlükleri
SSD’ler her koşulda daha sağlamdır.Sabit diskler mekanik bileşenler içerir. SSD’ler ise hareket eden bir parça içermez. Mobil cihazlarda kullanılabilmek adına sabit disklerde boyutlar 3.5 inçten 2.5 ince, hatta 1.8 ince kadar indirilebilir.

Sabit disklerin mekanik bileşenlere sahip olduğundan  5400 ya da 7200  RPM devirle dönen disklerin 10.000 ve 15.000 devirli uç modelleri de var. Dönüş hızı ve plaka sayısının fazlalığına göre sıcaklık problem haline gelebiliyor. SSD’lerse düşük gerilim ihtiyaçları ve mekanik aksam içermemeleri nedeniyle neredeyse hiç ısınmazlar.

Masaüstü bilgisayarlarda tercih edilen 3.5 inçlik sabit diskler bugün 500-700 gram ağırlığa ulaşabilmekte. Dizüstü bilgisayarlarda tercih edilen 2.5 inç yapısındaki disklerse 110 ile 170 gram arasında değişen ağırlıklara sahipler. Aynı boyutlardaki bir SSD, benzer kapasiteler sunmasına karşın neredeyse beşte bir ağırlığa sahiptir.

Dizüstü bilgisayar sabit diskleri uyuma sırasında oldukça düşük enerji tüketirler. Söz konusu değerler bir SSD’nin tam verimle kullanılırken ihtiyaç duyduğu enerjiyle birbirine yakındır. Dizüstü bilgisayar diskleri özellikle okuma/yazma ve rastgele arama yaparken ciddi anlamda enerji tüketir. Dizüstü bilgisayarlarda SSD tercih etmek pil ile çalışma süresini de olumlu etkiler.

Sabit disklerin motorları diske enerji gelmesiyle birlikte gürültü üretmeye başlar. Tabii gürültünün asıl kaynağı sadece motor değildir. Okuma ve yazma işlemleri sırasında kafa disk yüzeyi üzerinde hareket eder . Halk arasında “tıkır tıkır” olarak adlandırılan mekanik sabit disk seslerine SSD’lerde rastlanmaz.
 SSD’ler sabit disklere oranla kat kat daha performanslıdır. Günümüzde standart bir masaüstü bilgisayar diski saniyede 90 MB, dizüstü bilgisayar diski ise 50 MB okuma seviyesine ulaşabilmektedir. Standart bir SSD’de ise okuma hızı saniyede 500 MB seviyesindedir.

Üretici firmalar sabit disklerine genelde 2 ile 5 yıl arasında değişen garanti sağlarlar. Bazı SSD’lerde bu süre “ömür boyu”dur. Nedeniyse firmaların SSD teknolojisine olan güveninden kaynaklanıyor. Sisteminizde elektriksel bir aksaklık olmadığı sürece SSD’lerin bozulması mümkün değildir. Sabit disklerse elektriğe ve çalışırken sarsılmaya karşı oldukça hassaslardır.

Boyutlarında istenildiği gibi oynanma yapılabilen SSD’ler dizüstü bilgisayarlarda yer alan Express Card gibi arabirimlere ya da masaüstü bilgisayar anakartlarındaki PCI Express yuvalarına uygun tipte üretilebiliyorlar.PCI Express yuvalarına uygun tiplerde okuma  ve yazma hızı saniyede 1-1.5GB olabiliryor. SSD teknolojinin tek dezavantajı biraz yüksek olan fiyatı. İçerisinde bulunduğumuz yıl fiyatların çok daha makul seviyeye geleceğini umuyorum.

Yorumlar