Hyper-V FailOver Cluster Bolum 1 (Nedir – Kullanim Amacimiz Nedir)


Sanallaştırma için bu güne kadar sürekli olarak geleceğin teknolojisi olarak sıfatlandırdık. Değişen ve hızlı bir şekilde büyüyen teknoloji sayesinde artık bu sıfat Geleceğin Teknolojisi sıfatından kurtulup, Günümüzün Teknolojisi sıfatını almış durumdadır.
Bu güne kadar bir çok kez, gerek portalımız üzerinde gerekse diğer paylaşım ortamları ve sanallaştırma ürün üreticilerinin yapmış olduğu bilgilendirmelerde Sanallaştırmanın yararları, Toplam Sahip olma maaliyetlerinde ki avantajları gibi nedenleri konuştuk-tartıştık ve bunların neticesinde Networklerimizin içine dahil ettik.
Sanallaştımanın avantajları biliniyor. Bu sebepten ötürü sanallaştırmanın avantajlarından ziyade, sanal ortamlarımızı iyi bir şekilde yapılandırmazsak eğer yaşayacak olduğumuz problemlerden bahsedeceğiz. Geçmiş zamanda Microsoft Türkiye Ofisinde Gerçekleştirilen Sanallaştırma Etkinliğinde Intel’ in bir sunumu vardı ve ufak bir kelime oyunu ile bu konumuza çok güzel ışık tutuyordu. Sunum içinde ufak bir kelime oyunu ile Sanallaştır-MA ! diyor ve kelime oyunundan sonra dinleyicilerin nabzını-tepkisini kontrol edip, Plansız-Programsız Sanallaştırma diyerek sunuma devam ediyordu. Sanallaştırma kelime oyununun altında yatan nedenleri bu yazımız ile başlayıp, yazı diziminizn ilerleyen kısımlarında devam edeceğiz. Yazı dizimizin içeriğinde  ;
  1. Hyper-V FailOver Cluster Bolum 1 (Nedir ? Kullanım Amacimiz nedir ?)
  2. Hyper-V FailOver Cluster Bolum 2 (FailOver Cluster Senaryoları ve Lisanslamasi)
  3. Hyper-V FailOver Cluster Bolum 3 (Donanım ve Yazılım İhtiyaçlarımız)
  4. Hyper-V FailOver Cluster Bolum 4 (Hyper-V NOD’ un Yapılandırılması)
  5. Hyper-V FailOver Cluster Bolum 5 (Kurulum ve Yapılandırma Adımları)
  6. Hyper-V FailOver Cluster Bolum 6 (Sanal Makine Yapılandırılması)
  7. Hyper-V FailOver Cluster Bolum 7 (Planlı ve Plansız Down Time)
Paylaşımlarını barındıracağız ve bu paylaşımlarımızı WebCastler – Videolar ve Forumlarımızın yardımları ile sağlamlaştıracağız.
image001
Yukarıda ki resim Intel’ in yapmış olduğu sunumdan referans alarak hazırlanmıştır. Resmin bizlere anlatmak istediği ise Sanallaştırma ile birlikte kazanmış olduğumuz Toplam Sahip olma maaliyetlerini göstermektedir.
2004 yılında, saniyede 5.1 Milyon işlemi 126 adet sunucu gerçekleştirirken, günümüzde ise aynı işlemi, aynı süre içerisinde 17 sunucu başarabilmektedir. Bizler 126 sunucudan kurtulup, aynı işlemi Sanallaştırma teknolojisi yardımı ile 17 sunucu üzerinde gerçekleştirebilmekteyiz. Ve bunların neticiseinde kazanmış olduğumuz toplam sahip olma maaliyetleri, bizlerin şirket bütçelerine getirmiş olduğu avantaj ve bilgi işlem departmanlarının iş yükünün ve kısıtlı alan hacimlerinden tasarruf etmesi olarak geri dönmektedir.
image002
Intel’ in aynı sunumu içinde yer alan bir diğer ekran görüntüsü ise yukarıda ki resimde görünmektedir. Yukarıda ki resimde anlatılan, Intel firmasının Senelere oran ile büyümesinden bahsedilmektedir.
Intel Firmasının,
  • 2007 Yılında çıkartmış olduğu Xeon 3.16 12 M L2 işlemcisi
  • 2001 yılı içinde çıkartmış olduğu Xeon 1.26 512 Kb L2 işlemcisine göre
19.8 Kat daha hızlı çalışmaktadır.
Bu resim ile birlikte Konumuza giriş yapmak üzereyiz. Yukarıda ki resimde Intel’ in Sunum içinde yaptığı gibi işlemci sektöründe ki büyümesini paylaşmayacağım. Benim bu resimde bahsedecek olduğum konu, intelin bu resmini kullanarak FailOver Cluster hizmetinin kullanım amacından bahsedeceğim.
Yukarıda ki resime göre, örnek bir şirket server yapısını masaya yatırıyoruz.
Bahsetmiş olduğumuz firma 2001 yılında, çeşitli kullanım amacı için, farklı görevlerde çalışmak üzere19 tane Xeon 1.26 512KB L2 Cache CPU özelliğine sahip serverlar almış.
Firmamız; Sanallaştırmanın yararları, yani toplam sahip olma maaliyetlerini göz önünde bulundurduğu zaman, elektirik, destek ve yer problemlerini ortadan kaldırmak istediği zaman 19 tane farklı Sunucuyu,  Xeon 3.16 12M L2 Cache özelliğinde ki bir CPU ya sahip 1 tane sunucu üzerinde sanallaştırma teknolojisini kullanarak  tasarrufa gidebilir.
(Sanallaştır-MA kelime oyununa bu parantez içinde ayrıca bilgi vermek isterim. Sahip olduğumuz, bu 19 tane sunucunun sanallaştırma ortamında hizmet edip edemeyeceğini daha önceden planlamamız gerekmektedir.
Yani Plansız-Programsız sanallaştırma ortamına geçiş yapmadan önce Hyper-V’ nin desteklemiş olduğu sunucu rollerini ve servislerini , daha önceden aşağıda ki makaleden inceleyerek hayata geçirmenizi tavsiye edeceğim.
Sahip olduğumuz 19 Farklı sunucunun üzerinde çalışan Görev ve hizmetlerin Sanallaştırma ortamı için uyumlu olduğu bilgisini aldık. Intel’ in raporuna göre 19 tane sunucumuzu – 1 tane sunucu üzerinde konsolide edebilmekteyiz. Sanallaştırma teknolojisi ile birlikte bunuda başardık. Peki ama bizi bekleyenRisk – Problemler nedir ?
19 tane sunucumuzu, 1 tane sunucu olarak konsolide etmeden önce, sahip olduğumuz bu 19 sunucudan her hangi bir tanesi Fiziksel olarak arızalı duruma düştüğü zaman, arızalı duruma düşen Görev için hizmet kesintisi yaşamaktaydık.
Şimdi ise 19 fiziksel sunucu  , tek 1 tane fiziksel sunucumuz üzerinde bulunamkta ve sahip olduğumuz bu fiziksel sunucu hata durumuna düştüğü zaman hizmet kesintisinden 19 tane sanal sunucumuz etkilenecek ve iş sürekliliğimiz kesintiye uğrayacaktır.
Belik de, bu şekilde bir  Felaket senaryosu ile karşılaştığımız zaman, sanallaştırma ile birlikte kazanmış olduğumuz büyüyenn maaliyetlerimizi düşürme amacımız, hizmet kesintisi ile birlikte bizlere zarar olarak geri dönecektir. Plansız-Programsız sanallaştırma yapmayalım derken, ikinci olarak bahsedecek olduğumuz asıl konuda budur.
Bizlerin, Sektörün ve Ürün üreticilerin önerdiği, her zaman için böylesine çoklu platform sanallaştırmalarını, sahip olduğumuz tek bir sunucu desteklese dahi yapmamızdır.
Hyper-V servisi, arka tarafta Windows Server 2008’ in FailOver Cluster Servisini kullanmakta olup, sanal ortamlarımız için High Available (Yüksek Erişilebilirlik) Teknolojisi üzerinde çalışabilmektedir.
Sanal ortamlarımızı FailOver Cluster Servisi ile destekleyerek sanal ortamlarımızın yaşam süresini sürekli olarak UP-Time olarak tutmamız önerilmektedir.
image003
FailOver Cluster Servisi ; Cluster, hizmet ve uygulamaların kullanılabilirliğini artırmak için birlikte çalışan bağımsız bilgisayarların oluşturduğu bir gruptur. Kümelenmiş sunucular (Cluster Servers adı verilir) fiziksel kablolarla ve yazılımlarla bağlanır. Sunuculardan biri başarısız olursa, başka bir sunucu Failover adı verilen bir işlem sayesinde hizmet sunmaya başlar.
Windows Server 2008 FailOver Cluster Servisi ile birlikte kazanacak olduğumuz avantajlar;
image004
· High Available (Yuksek Erişilebilirlik) (Plansız Donw Time)
Cluster Farmı içinde hizmet eden sunuculardan bir tanesi başarısız durumda olduğu zaman (Donanımsal hata, Yazılımsal hata, Elektirik hatası), cluster farmı içinde bulunan Sunuculardan bir tanesi, hatalı durumda olan Sunucunun görevlerini üzerine otomatik olarak almaktadır.
Hatalı durumda bulunan sunuculardan bir tanesi , hatalı duruma geldiği zaman, üzerinde barınan Sanal sunucular kapanacak ve Cluster farmı içinde bulunan, en uygun durumda ki sunucu üzerinde ve/veya özel bir kural oluşturduysak Cluster farmı içinde bulunan istemiş olduğumuz sunucu üzerine tekrardan açılacaktır.
Yaşanılacak olan hizmet kesintisi ortalama olarak 3 dakikadır. 3 dakika sonra, kesintiye uğrayan hizmet tekrardan hizmet etmeye devam edecektir. Elbbette ki bu süre, sahip olduğumuz fiziksel sunucular, shared disk ve bağlantı teknolojileri ve sanal sunucu üzerinde ki hizmetlerin rollerine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
image005
· Quick Migration (Planlı Down Time)
HA daki Plansız Hizmet Kesintisinin aksine, Planlı olarak bizlerin isteği doğrultusunda , Quick Migration özelliğini iş sürekliliğimizi, sürekli olarak çalışır durumda tutmak istediğimiz zaman kullanacak olduğumuz bir özelliktir.
Cluster Farmı içinde bulunan Sunucularımız üzerinde planlı olarak hizmet kesintisi yapacağımız zaman kullanılacaktır.
Quick Migration Kullanım amaçları;
  • Donanımsal Server Bakımı
  • Donanım Güncelleştirmesi
  • Yazılım Güncelleştirmesi
  • Yazılımsal Server Bakımı
Yapacağımız zaman, yukarıda ki maddeleri yapacak olduğumuz Cluster farmı üyesi olan sunucu üzerinde ki,  sanal sunucularımızı, cluster farmı içinde bulunan, en müsait durumda olan sunucu üzerine transfer etmemize demektedir.
Bakım yapacak olduğumuz fiziksel sunucu üzerinde ki bütün sanal sunucuları, Cluster farmı içinde ki başka bir sunucuya aktardığımız zaman bakım işlemlerine başlayabiliriz.
Quick Migration Özelliğinde ki hizmet kesintisi ortalama olarak 30 Saniyedir.
Elbbette ki bu süre, sahip olduğumuz fiziksel sunucular, shared disk ve bağlantı teknolojilerilere bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Taşıyacak olduğumuz Sanal sunucu, bir sunucudan, diğer bir sunucuya taşınırken, barınmış olduğu sunucu üzerine Save State durumunda beklemekte ve diğer fiziksel sunucu üzerine taşındıktan sonra tekrardan çalışmaya devam etmektedir. Sanal sunucu re-start işlemine uğramamaktadır.
Not :
FailOver cluster Farmı içinde bulunan her bir Fiziksel Sunucunun aynı özellikte olması gerekememektedir. Farklı marka-modele sahip, ve sanallaştırma teknolojisini destekleyen her bir sunucu FailOver Cluster Farmının üyesi olarak yapılandırılabilir. Fakat her zaman için önerilen Cluster Farmı içinde bulunan Sunucuların Aynı Marka-Model ve özelliklerde, kaynaklarda olması tavsiye edilmektedir.
Quick Migration özelliğini kullanacağımız zaman, eğer Cluster farmı içinde bulunan bir sunucudan – diğer bir sunucuya taşıma işlemini yaptığımızda, işlemi yapılan fiziksel sunucuların CPU ları aynı değil ise taşınma işlemi sırasında Sanal sunucu Save State durumunda olmayacaktır. Taşınacak olan Fiziksel sunucu üzerinde Re-start olacak ve taşınan fiziksel sunucu üzerinde tekrardan başlatılacaktır.
· Live Migration (Planlı Down Time)
Live Migration Özelliği Windows Server 2008 R2 ile birlikte hayatımıza giren yeni bir özellik olup, R2 kurulmamış bulunan Hyper-V Serverlar üzerinde çalışmamaktadır.
Kullanım amacı Quick Migration özelliği ile aynı olup, Live migration Özelliği ile kazanacak olduğumuz avantaj Hizmet Kesintisinin 0 (sıfır) saniye olmasıdır. Taşıma işlemi yapılırken iş sürekliliğinde bir kesinti olmamakta ve aynı zamanda taşınma işlemi sırasında bizler çalışmalarımızı sürdürebilmekteyiz.
Bu özelliklerin her biri, diğer sanallaştırma ürün üreticilerinde ki gibi ücretli olmayaıp, Microsoft’ un ücretsiz olarak sunmuş olduğu bir hizmetdir.

Yorumlar