VPN Nedir/Nasıl Yapılır?(PPTP ve L2TP)




Açılımı Virtual Privet Network olan VPN teknolojisi, herkesin erişimine açık olan ortak ağı yani interneti kullanarak özel ağa bağlanarak güvenli veri transferi gerçekleştirme ve internette özgürce gezinme imkanı sunmaktadır.
Türkçeye Sanal Özel Ağ olarak çevrilen VPN ağları tünelleme protokolü kullanarak transferi gerçekleşen her data paketini şifrelediği için son derece güvenlidir. VPN ile veri transferi sırasında transferi gerçekleştirilecek data paketleri güvenli olmayan ve herkes tarafından kullanılan çalışma ağları üzerinden transfer edilmeden önce şifrelenmektedir. Ayrıca söz konusu transferin gerçekleştiği network ağları da şifrelenmektedir.


3. şahısların özel ağlara bağlanmasını engellemek için PPTP (Noktadan Noktaya Tünel Protokolü) , L2TP (Katman İki Tünel Protokolü), IPSEC (Ağ Katmanı Güvenliği Protokolü) gibi güvenlik protokolleri kullanılmaktadır. Çok düşük bir ihtimal olmakla birlikte söz konusu transferi sağlanan data paketleri 3. şahıslar tarafından ele geçirilse bile şifrelendiği için içeriğin görüntülenmesi ve kullanılması mümkün değildir.
VPN sağladığı bu yüksek güvenliğin yanı sıra özel ağlara nazaran -özel ağ satın almak yerine kiralama imkanı sunduğu için- çok daha düşük maliyetli olan VPN ağları özel çalışma ağına ihtiyacı olan tüm kurum ve kuruluşların öncelikli tercihidir.
VPN ağları kullanım alanlarına göre Access VPN, İntranet Tabanlı VPN ve Extranet (İnternet) Tabanlı VPN olmak üzere üç çeşit olup Access VPN gerçek kişiler tarafından bireysel kullanım amacıyla tercih edilirken İntranet ve Extranet Tabanlı VPN ağlar tüzel kişiler ( şirketler, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşlar) tarafından tercih edilmektedir.
VPN’in kullanım alanlarını daha net algılayabilmek için örneklendirmek gerekirse;
§  Evden ofis bilgisayarına bağlanarak çalışabilir, proje ve dosyalara göz atabilir, sanki fiziksel olarak ofisteymiş gibi çalışma imkanı sunmaktadır.
§  Bir firmanın şubeleri ile arasındaki iletişim ve denetimini sürdürebilmesi için farklı yerlerdeki şubelerin yüksek güvenlik protokolü altında firmaya bağlanmasını sağlamaktadır.
§  Hiç bir kısıtlama olmaksızın internet üzerindeki tüm içeriğe ulaşma imkanı sağlamaktadır.
VPN ile kurulan bağlantının hızını bağlantının oluşturulduğu internet hattı belirlemekte olup yüksek hızlı internet bağlantısı – dijital abone hattı yani DSL gibi – kullanıldığında hızlı veri transferi yapılabilmektedir.
PPTP NedirPoint-to-Point Tunneling Protocol ( PPTP ) istemci ile PPTP sunucu arasında şifrelenmiş veri iletimini sağlayan bir protokoldür. Bu işleme "tunnelling" denir. Kimlik doğrulama için kullanıcı adı ve şifre kullanılır. Özel bir yerel ağla uzak bir bilgisayar arasında kurulur


 Şimdi bu  PROJE'de VPN in PPTP ve L2TP özelliklerini yapılandıralım;





VPN UYGULAMASI (PPTP ve L2TP) : Dış Client PC nin, farklı bir Networkde 

bulunan(bu Proje'de privet Network) İç Client PC ile PPTP ve L2TP tipi ile VPN 

Bağlantısı Yapması.




Şimdi bu uygulamalası PROJE üzerinde gösterelim;




































































































































































































































































































Yorumlar