Hyper-V Virtual Network Manager Nedir?


Hyper-V Virtual Network Manager Nedir?


Merhaba arkadaşlar makalelerimde genellikle sanallaştımaya ağırlık veriyorum. Çünkü sanallaştırmanın benim gözümde ayrı bir yeri var. Geleceğimizin ve şimdi ki teknolojimizin en güzel özelliklerinden biride benim için sanallaştırma. Bu makalemde ise sizlere Hyper-V üzerinde  Virtual Network Manager den bahsetmeye çalışacağım. Genellikle makalelerimde uygulama üzerinde anlatmaktan daha zevk alıyorum. Uygulama içerdiği için  akılda daha kalıcı oluyor. Peki nedir bu Virtual Network Manager adından da anlaşılacağı gibi Virtual Network Manager ( Sanal Network Yönetimi) bu özellik sayesinde hyper-v hostumuz üzerinde yeni sanal ağlar oluştura biliyoruz. Bu sanal ağlar aşağıda belirttiğim başlıklar doğrultusunda belirlenebilir.
-          External
-          Internal
-          Private
External (Dış Bacak) :Hyper-V üzerinde bir external oluşturmak istersem. Bu dış bacağımı bir sanal makine üzerine bağlarsam sanal makinem dış dünya local de bulunan sanal makinelrim makinelerim ve fiziksel makinem ile konuşabilecek. Şunu önemle belirtmek istiyorum. Eğer fiziksel makinem üzerinde iki adet fiziksel interface kartım varsa ben sadece iki adet external bacak oluştura bilirim. Üçüncüyü oluşturamam.
Internal (İç Bacak) : Hyper-V hostum üzerinde dilediğim kadar. Internal oluşturabilirim. Eğer yapım içerisinde farklı networkler varsa oluşturduğum. Internal sanal kartları belirlediğim makinelere bağlayarak makinelerimin bir biri ile konuşmasını sağlayabilirim. Oluşturduğum Internal kart dış dünya’ya çıkamaz sadece sanal makinelerim ve fiziksel makinelerim ile konuşturabilirim.
Private (Özel Ağ) : Oluşturmuş olduğum private sadece sanal makinelerimin bir biri ile konuşmasını sağlayacaktır. Bir external gibi dış dünya ya çıkamaz lokasyonum içerisinde ki fiziksel makinelerimle konuşamaz. Sadece belirlediğim sanal makinerim ile konuşabilirler. Adından da anlaşılacağı gibi tamamıyla özel bir ağ kurmuş oluruz. İsterseniz bu üç kartı nasıl oluşturabileceğimize uygulamalarımızda inceleyelim.    
clip_image001
Virtual Network Manager-01
Şekil-1 de görüldüğü gibi Hyper-V Manager üzerinde bulunan actions bölümünden Virtual Network Manager üzerine tıklayalım.
clip_image003
Virtual Network Manager-02
Şekil-2 de görüldüğü gibi External üzerine gelerek sol tarafta bulunan add butonuna tıklayalım.
clip_image005
Virtual Network Manager-03
Şekil-3 Oluşturmak istediğimiz External kartımıza bir isim verebiliriz. Bu isim tamamıyla size kalmıştır. Ben kendi lokasyonum da external kartımın ismini (name alanı)  Ext-1 olarak veriyorum. En önemlisi ise External kartımı fiziksel kartım ile bridg lemem gerekiyor. Fiziksel kartımı seçtikten sonra Apply diyelim. Ayarlarımızı uygulayalım. Artık external bir kart oluşturduk sıra geldi. Internal bir NIC oluşturmaya makalemizi okumaya devam edelim.
clip_image007
Virtual Network Manager-04
Şekil-4 de ise Internal üzerine gelerek add diyoruz.
clip_image009
Virtual Network Manager-05
Şekil-5 Yukarıda görüldüğü gibi Internal only seçeneği seçili olarak geliyor. Yine Bu kartımıza da bir isim verelim. Ben Int-1 olarak isimlendiriyorum. Apply diyerek Internal bir kart oluşturmuş oluyorum. 
clip_image011
Virtual Network Manager-06
Şekil-6 tahmin ettiğiniz gibi Private bir kart oluşturacağız. Private nin üzerine gelerek add diyelim.
clip_image013
Virtual Network Manager-07
Şekil-7 kartımıza Pri-1 olarak isimlendirdikten sonra apply diyerek private kartımıda oluşturmuş oluyorum.
clip_image015
Virtual Network Manager-08
Şekil-8 son olarak oluşturduğum sanal NIC leri yukarıda görebiliriz. Peki bu oluşturduğumuz sanal kartlarımızı sanal makinelerimize nasıl bağlayabiliriz. Hyper-V hostu üzerinde bulunan oluşturduğumuz, herhangi bir sanal makinemize sağ tıklayarak settings diyelim. Ben DC adında bir sanal makine oluşturmuştum. Bu makineyi sağ tıklayarak settings seçeneğini seçtim ve yukarıda ki ayarlar bölümü karşıma çıkıyor. Sol tarafta bulunan Network Adapter bölümünden oluşturmuş olduğum sanal kartları görebilirim. Size uygun olan kartı seçtikten sonra apply diyerek ayarlaımızı uygulayalım. Ben sanal makinemin dış dünya ile konuşmasını istediğim için (dış dünya derken interneti kastediyorum.) Ext-1 kartımı seçiyorum.  Sonuç olarak sanal makinemize bir adet External bir kart bağlıyoruz. Unutmadan söylemek istiyorum Sanal makinelerimize sanal kart bağlaya bilmemiz için sanal makinemizin kapalı durumda olması gerekmekte bu makalemde sizlere Hyper-V üzerinde bulunan Virtual Network Manager ve bunların üzerinde bulunan sanal kartlardan  bahsetmeye çalıştım. Umarım sizler için faydalı olur başka bir makalede tekrar görüşmek ümidiyle hoşçakalın.

Yorumlar